Vin(gligt)

2007-12-30
20:30:58

Champagne eller rent av vatten
Ett besök på Harrods i London nu i höstas, kamran i högsta hugg för ett kodakmoment. Klick, en tillsynes pointless bild på hur champagneflaskor på Harrods delar kyldisk med vanligt hedligt vatten, med lite bubblor i. Ja valet är ditt drick inte för mycket i morgon.........

image178

Nu när bubbelvatten-maskinen, läs Sodastreamer, blivit årets gör-det-själv-grej så väntar jag på att någon under 2008 faktiskt gör ett försök att få till sitt egna mousserande till nästa nyår. Ja kör ett gott Riesling i sin sodastremer...

2007-12-30
20:04:43

Årets.......
Är tämligen sysslolös och har precis haft ett Felicity-moment, ja ni vet ett sådant där ögonblick då det känns som om Hiro från tv-serien Hero fryst tiden i ens lägenhet. Tiden står stilla och till tonerna från en skön låt står man som förstelnad och bara stirrar ut genom fönstret. Precis uppkallat efter tv-serien med namnet Felicity. Låten som jag stirrar ut genom fönstret till är "No One's Gonna Love You" med Band of Horses från albumet Cease To Begin. Nu sitter jag i allafall här och såhär dagen före dagen då året tar slut passar det rätt bra att sammanfatta vinåret på Vin(gligt).

Bästa vinminne: Det är tjugo minus strax efter två, en taxi har precis tagit oss upp för berget i trysil, från galejet nere i byn. Väl hemma i den varma skidstugan som fantastiska vänner låter oss vistas i får jag för mig att jag skall äta en korvmacka samt att dricka ett glas vitt vin och jag kan säga att ett glas vitt aldrig smakat bättre. Vinet jag dricker är Mulderbosh Chenin Blanc. Har faktiskt inte köpt det vinet sedan dess då jag är lite rädd att vinet inte skall göra sig rättvist i en annan situation. Ungefär som när man hör en bra låt på radion vid ett speciellt ögonblick och tycker den är grym sedan hör man den igen och magin är som bortblåst.

Bästa vin:
Har lite svårt att få mina egna åsikter att mötas i hyllningarna till ett specifikt vin, men för att nämna några av årets favoriter så.......

Vila Santa 2005. För mig är Vila Santa ett av det bästa vinerna på Systembolaget om man blandar in prisvänlighet. Givetvis finns det en så när som nästan oändlig drös av viner som jag inte druckit så det är möjligt att andra viner kan mäta sig med Vila, men det får framtiden utvisa. Vila Santa går loss för under 100 lappen på Systembolaget. Vinet kostar dessutom cirka 30 kronor mer i hemlandet Portugal. Framförallt är det de ypperliga tonerna av blåbär och vanilj som gör att vi ger Vila Santa bra vitsord. Sammanfattningsvis skall sägas att Vila santa är ett kraftfullt vin sånär perfektion man kan komma i denna prisklass.

Alamos Malbec. Alamos är en stor, läcker, rik och lättillgänglig Malbec som utan tvivel förtjänar högsta betyg på vinskalan här på Vin(gligt). Med sina förföriska toner av en sommardag, då du äter blåbär och glass, dricker slånbärssaft och avslutar med lakrits, så föll vårt sällskap bums för detta vin som endast kostar 87 kronor på Systembolaget. Vi på Vin(gligt) rekommenderar vinet starkt till en härlig middag och i goda vänners sällskap. När vi drack vinet åt vi stekt kycklingfilé med smörfrästa kantareller på kaneldoftande lingonreducering.

A Amarone 2003.  Skulle nog i princip ta vilken Amarone som helst och ha med på denna lista men men skulle bli en lång lista........A Amarone 2003 har inte varit uppe för diskusion här på bloggen tidigare utan bara fått en kort notis på Facebook. Ett vin som är mycket fruktigt, kryddigt samt ha inslag av körsbär, torkad frukt, kanel, tobak och örter. Helt klart ett vin att hylla och dricka ett glas eller två nu när hösten drar sitt mörkaste täcke över oss. Så löd motiveringen då....

Nu tryter kreativiteten.......

2007-12-30
16:53:10

Gott Nytt År....
image177

2007-12-30
16:50:33

Gott Nytt År från oss på Vin(gligt).....
Nyårsafton 2007 stundar och nu förväntas jag som vinbloggare att ge tips om bästa champagnevalet utifrån pris, elegans och om någon så önskar utifrån vilken sort som ger bäst fart på korken. Dessvärre tror jag att jag avstår i år från denna handling. Detta då det känns som om man naggar folks egen kreativitet, beslutsamhet och nyfikenhet i kanten genom att tala om för folk vilka val de ska göra. Eller vänta jag kan presentera den sort av sparklande vin som jag förmodligen kommer att skåla in 2008 med.  Mitt val är kanske inte något som champagnekännare har på  sina  topplistor över bästa champagnen.  Utan mitt val blir en flaska Halmstad 700 års jubileumschampagne, något som jag spontant köpte in i somras under ett besök på Systembolaget i staden.  Kanske är det gott, kanske inte men det känns helt rätt. Visst jag hade kunnat knata in på bolaget i Fredags och köpt en dyr Bollinger eller annan hippare sort som Sveriges tyckarelit bejublar men hur kul och spännande hade det känts. En och annan innetyp på nyårsfesten kommer nog håna mitt champagneval,  men vem bryr sig, någon annan mer spännande person kommer säkert tycka att valet av champagne är lite annorlunda och av ren nyfikenhet vilja skåla in 2008 med mig, kanske sjunger vi även på kung av sand eller någon annan gyllene låt a´la halmstad.



2007-12-24
11:06:31

Rooibostedrink och en skvätt glögg...
Kanske är det många idag som kommer att få en julklapp innehållandes böckerna om Damernas Detektivbyrå samtidigt som många redan tagit del av historien om Mma Ramotswe huvudpersonen i serien av böcker. Mma är stormförtjust i rooiboste så i fotspåren av böckerna om Damernas detektivbyrå kommer nu drinken gjord på Rooiboste och en skvätt glögg. Vi som skriver på Vin(gligt) lider av en smula nyfikenhet och måste därför testa alltsom går så vi testade drinken, vilket vi är nöjda med i efterhand även om det tog sin lilla tid för att nå perfektion rent smakmässigt gällande denna Rooibostedrink.

Ingredienser

1 dl Rooiboste
4 cl Vitvinsglögg
socker
För starkare drink blanda i en skvätt Whiskey eller vodka

Blanda på eget bevåg till en galant drink.

2007-12-24
10:56:01

Velletri Rosso Reserva - vinet, myten, konceptet.
Det är lördag innan jul. Lite småhuttrande ringer jag på hos värdinnan för kvällens fest. Med mig har jag en flaska Velletri Rosso Reserva som fångat min uppmärksamhet på Systembolaget genom klassiska varumärkesknep som skriker ut dyr elegans och historiska vingslag. Detta  trots att vinet huserar i en eller två prisklasser under 100-lappen. Jag tar bort påsen från flaskan och ställer den fullt synligt på diskbänken. Plötsligt haglar kommentarer runt vinet och under ytan kan skönjas att folk som fäst sina blickar på flaskan är överens om att det på diskbänken  står en flaska vin som är riktigt riktigt dyr i jämnförelse medt annat som folk dricker eller någonsin har druckit i vinväg. När jag sedan berättar historien om vinet som står printad på lappen fäst kring flaskans hals blir folk ännu mer intresserade och måste provsmaka. Alla är rörande överens om att det är ett gott vin. Kankse har vinet fått en upphaussad smak nu när folk tror att vinet är dyrt....Med andra ord har människorna bakom konceptet Velletri Rosso Reserva lyckats riktigt bra i sin marknadsföring och jag kommer säkerligen att köpa vinet igen och igen, tills någon avslöjar det verkliga priset på flaskan. Prova gärna själva och se hur omgivningen reagerar.  Smakmässigt stoltserar Velletri Rosso Reserva med kryddtoner samt inslag av inslag av fat, körsbär, torkad frukt och jord.
                                       


 

2007-12-24
10:26:47

Vin och dylan......
Oscura 2005 och Dylan med Visions of Johanna


TIERRA OSCURA CABERNET FRANC 2005 ursprungligen från San Rafael, Maule i Chile produceras av VIA Wine Group. VIA grundades 1998 av Jorge Coderch och omfattar idag 1358 hektar vinodlingar och fyra vinerier. Vinmakare bakom Tierra Oscura är Ed Flaherty. Riktar vi ljuset mot tillverkning och lagring av vinet så framgår det att 40% av vinet lagras ett år på franska ekfat, resterande del ett år på äldre franska och amerikanska ekfat. 18 dagars jästning och skalmaceration i ståltanker vid 24-28 grader C.

Vinets karaktär...

Vinet är framställt av druvsorten Cabarnet Franc och hoverar sig med en fruktig och kryddig smak med inslag av fat, grön paprika och röda bär.

Vinets betyg...Klicka bilden...



Himmelskt. Vinet är ypperligt till Kycklingfilé med vitlökskryddad potatis, örtmarinerad grönmögelostar. Förutom att det är i det närmaste slutsålt för den här gången på bolaget, så är det ett riktigt gott vin. Dessutom är viner gjorda på 100 procent cabernet franc inte så vanliga. Att vi sedan koplar ihop vinet med en låt som i vårt tycke är en av det bästa som någonsin har gjorts talar sitt tydliga språk...

Låt koplad till vinet....

En av alla tiders bästa låtar.....Bob Dylan och låten Visions of Johanna....





Vin(gligt)
Mikael Harmander

2007-12-19
22:31:41

Usch vad jag Lidl med Ica... och Netto bara ler vad är hemligheten....
Läste på Resumé att Ica-stig fördubblat trafiken till Icas hemsida, kanske kommer det att hjälpa till för att återigen bygga upp sitt förtroende som nu tycks befinna sig på samma låga nivå som för Skandia. Själv har jag svårt att smälta köttfärsskandalen då ica för mig alltid varit ett inprint i min hjärna som en butik med förstklassiga råvaror. Men nu när näraproducerade produkter blir allt viktigare samtidigt som konsumenten blivit mer krävande i denna du-är-vad-du-äter hetts har Ica lyckats svärta ned sin image rejält. Min fråga är om det rent ut av går att rädda en såpass nedsvärtad image med en halvtöntig reklam?

Faktum är att ica redan innan köttfärsskandalen börjat tappa i förtroende med varumärken som skriker ut storskalighet, billighet och unken kvalitetskänsla vilket gjort att de närproducerade alternativen fått allt mindre plats i hyllorna. På senare tid har i vartfall jag lagt märke till att Lidl och Netto som fått kritik i många fall kan ha mer lokala alternativ av förstklassiga råvaror. Nu vill jag ha samma hårda kvalitetstämpel som det är på vin....................Låter tystnaden tala

Vin(gligt)

2007-12-17
23:18:15

England goes Italy när förändringens vind blåser.......
I en värld där förändringarnas vind blåser förjämnan finns inga vindskydd så starka att något för evigt kan stå orubbat i vinden. Det fanns en tid då England var Öl och Italien vin. England var sparka springa fotboll och Italien var gudabenådat finlir. Världen har krymt i takt med att vinden har tilltagit och plötsligt ökar drycken vin medan konsumtionen av ölkonsumtionen minskar på de brittiska pubbarna. Snacka om upp-och-ned-vända världen när England närmar sig Italien ur dryckesperspektiv. Dock är det inte bara på den fronten som Italien och England närmar sig varandra. Som alla vet pågår ett krig mellan länderna i konsten att sparka en boll i ett mål förbi en målvakt och det är hugget som stucket i den kampen och det framgår att Italien är ett by far bättre landslag medan England stoltserar med en bättre liga, bortsett från att italienska klubbar vinner Champions leauge då och då. Men någonting har hänt för plötsligt är en Italienare aktuell som förbundskapten för det engelska landslaget och jag antar att han skall lära Rooney spela lite mer som Inzaghi så att Engelskfotboll ska blomstra innanför straffområdet. Det som för något år sedan ansågs vara en dumdristig dåres profetia har nu slagit in i och med att England har fått en Italiensk förbudskapten i fotboll samtidigt som det smuttas red red wine som aldrig förr.........Väntar bara på att de engelska fotbollsfansen skall skåla i Merlot i stället för malt och humle och gäst när Rooney målat, är det för mycket begärt?

2007-12-16
13:16:09

Storytelling, så vann Velletri Rosso Reserva min uppmärksamhet.....
image176


Lördag eftermiddag . En fika har precis avslutats och det enda ärendet kvar att uträtta är att ta en sväng runt bolaget och välja ett vin som känns rätt i konkurrensen från glögg och tomteblossdrinkar. Väl inne på Systemet blir jag stående och tittar ut över hyllorna fyllda av otaliga viner, en känsla av beslutsångest fyller mig. En situation som plötsligt får mig att känna avsmak inför Systembolagets breda sortiment. Detta då jag helt enkelt glömt att ta in tips från rikets kända vinkännare. För att göra valet enklare beslutar jag mig för att välja ett rödvin i budgetklassen. Jag går runt i labyrinten av vinhyllor och känner att de olika varumärkena av vin börjar tala till mig och plötsligt står jag framför ett vin som skriker ut elegans och historiska vingslag. Ja det vilar lite mytomspunnen antikens Italien kring flaskans aura. Kring flaskan hals hänger ett budskap och jag snortar i mig berättelsen om vinet. Det berättas om en gammal charmig stad i det berömda området Castelli Romani söder om Rom som huvudsakligen ägnar sig åt vinodling. Berättelsen får mig att känna att detta vin inte kan vara dåligt. Jag faller med andra ord pladask för den korta berättelsen kring vinet. Jag har påverkats av vad man under universitetsstudier i marknadsföring lär sig att kalla storytelling. Jag småler åt vilket lätt offer jag varit för en marknadsförares enkla knep som denna nyttjat för att jag skall köpa just denna produkt. Vinet jag stolt bär hem i den lila flaskpåsen är Velletri Rosso Reserva. Ett vin som jag fortfarande förvarar odrucket i mitt vinställ, då det kändes överflödigt på festen...Jag lovar det kommer en utförlig beskrivning av vinet direkt när jag smuttat på det.......

2007-12-09
19:08:16

Vin till Skumtomtar
Hysterisk julefrid. Julstressen tonar upp vid horisonten och allting är sig likt i alla fall hos mig. Så här i jultider har en kan tyckas tokig frågeställning som berör vin dykt upp i mitt huvud. Ja, tokig om man utgår ifrån vilka frågor som oftast ställs till vinkännare i våra stora dagstidningar. Dessa frågor brukar oftast beröra vilket vin som passar bäst till vräkiga middagar. Min frågeställning däremot kastar ljus på vilket vin som passar bäst till något man köper spontant på Netto en vardag i december för sisådär en guldpeng.

Vilket vin passar bäst till skumtomtar?

Jag antar att det är fler som är nyfikna på vilket vin som passar bäst till skumtomtar, men aldrig vågat frågat Röttorp eller annan vinkännare? Lugn vi på Vin(gligt) tar oss an frågan och mig veterligen blir Ving(ligt) först ut att ge tips i frågan. Givetvis är det här en smaksak men vi hävdar att Weinberg Riesling 2006 är ett galant vin till just skumtomtar. Detta eftersom en rimlig mängd skumtomtar och en flaska vin går loss för under 80 kronor. Inte illa för ett vin som med toner av mandarin och äplen och päron skapar en god harmoni med godistomtarna. Weinberg är det enda vin jag dryckit till enbart skumtomtar och det var en riktigt god kombination som bör provas.

image175

2007-12-02
20:09:15

Tips till alla ni vänner som skall bjuda mig på Glöggkväll, småler
image174

Julmys -07, glöggkvällarna byter av varandra i goda vänners sällskap. Någon förutseende person i vänkretsen har enligt tradition kommit över en flaska Glögg -07. V&S har skapat en hype och identitet kring glögg 07, enligt alla konstens regler hyllade av vilken varumärkesguru som helst. Ja det räcker att nämna fyra p-modellen a´la Kotler. Det finns ca 70 glöggsorter på Systembolaget och ändå köar folk för att få en flaska glögg med smak av havstorn och kanel. Glöggen med smak av havstorn och kanel verkar fått högre status och blivit en innegrej som alla vill ha med sig på glöggfesten för att visa att man hänger med. Allt detta eftersom folk fallit för en marknadförares mumbo jumbo. Visst det skall bli riktigt skoj att prova glöggen 07 och se om den smakmässigt når upp till sin efterfrågekurva. Själv har min ovilja att köa gjort att jag inte ens försökt komma över en flaska av -07. Dessutom är det som alltid lite roligare att själv försöka hitta något spännande som inte blivit serverat av massan och medier som ett måste att smaka. I valet av glögg har jag några återkommande favoriter, som alltid hamnar i varukorgen, dock brukar jag alltid komma hem med något kul och spontant. I år torde det spontana valet bli Amore Hjortron från Dufvenkrook.....

Glöggtips att bjuda mig på under en glöggkväll..............

  • Dufvenkrooks Amore 2007, smakar den lika gott som min farmors hjortronsylt blir detta ett riktigt kap för 79 kronor, ett spännand alternativ är det i vartfall.
  • Dufvenkrooks Special spetsad med Whiskey ett måste på en glöggkväll.
  • Blossa trestjärniga glögg spetsad med Cognac.

Nu vet ni vilken glögg ni skall köpa för att överaska..........