Vin(gligt)

2009-02-26
23:07:02

Vin till 30 - Vin(gligt) om vinet som ingår i presenten till nybliven 30-åring

Castello di Fonterutoli ett vin som jag ska ge bort

Att två dagar innan trettioårsfesten avslöja en del av innehållet i en present som kommer att överlämnas av undertecknad till födelsedagsbarnet är i allra högsta grad lite tokigt eller  är det helt enkelt fullkomligt briljant? Ja visst är det lite djärvt och jag borde vara ängslig över att födelsedagsbarnet läser inlägget och avslöjar mig. Men som Per Holknekt grundaren av klädmärket Odd Molly en gång uttryckte sig "den dagen vi blir ängsliga börjar vi bli svarta och sållar oss till den stora massan". Jag tänkter inte låta ängslan ta överhand och dra tillbaka mitt avslöjande av presenten. Jag låter kreativiteten ta överhand tänka utanför det verdertagna om hur presenter ska "hysch pyschas" och förbli en hemlighet in i det sista. Därför följer nu mitt avslöjande av vinet som kommer att ingå i presenten.

 Min tanke är att vinet Castello di fonterutoli ska stoltsera som en pusselbit som när alla bitarna fallit på plats ska föreställa en galant och oförglömlig present till en trettioåring. Vinet kostar  279 kronor på Systembolaget och är ett Italienskt vin från Toscana och Chianti Classico. Att mitt val faller på detta italienska vin beror delvis på de ord som bloggen Finare vinare använder om vinet och som jag tar mig friheten att citera. "Vinet har en perfekt balanserad, muskulös kraft i munnen som får oss att flina lyckligt, dansa lite, hojta på italienska, knyta nävarna och göra obscena gester". På sammagång har jag tänkt att födelsedagsbarnet som en del utav presenten ska bli bjuden på en Italiensk afton, då det kommer att provas Italienskt vin och ätas Italienskt mat och som jag annordnar. Vinerna som redan är klara till den aftonen är Le Cupole 2005, Pasqua Amarone 2002 samt Nipozzano 2005. I denna skara av viner är Castello di funterutoli ett galant tillskott.

Dags för mig att sluta innan jag avslöjar hela presenten. Hoppas hoppas att berörda inte läser bloggen förrän på Söndag, småler

2009-02-26
21:14:57

Pragvår -09. Vad är ett måste under ett besök i Prag?
Vår i Prag, vad får man inte missa? Dela med dig av dina bästa tips i staden Prag

Next stop Prag. Det är nu helt klart att det blir en resa till Prag med Hikko och Tikko under våren.  Ett kompisgäng som trots varje-dag-slitage under fem års högskolestudier fortfarande umgås och har förmågan att få det oväntade att hända.  Nu väntar den tjeckiska huvudstaden. Prag - det kallas himmelen och ingen av oss har varit där. Min uppgift inför resan är att ta fram förslag på vad vi ska göra när vi väl är där. Därför behöver jag tips från er läsare angående vad som är ett måste under en helg i Prag. Dela därför med er av era bästa Pragtips och bidra till att resan blir briljant. Att vi kommer att bli inblandade i det oväntade är vi redan förberedda på.


Tack på förhand

2009-02-25
20:51:27

Vintips - Bag In Box ggr 3
Det lyfts fram allt för lite boxvin här på bloggen. Kanske beror det på att jag dricker mycket lite vin på Bag in box.  Men trots att jag inte är något stort fan av bag in box så har jag mina favoriter. Dessa finner du nedan......



Santagostino Catarratto-Chardonnay

Santagostino Catarratto-Chardonnay Ett Italienskt Boxvin med torr, fruktig smak i vilken inslag av vanilj, blodapelsin och ananas förgyller.  Boxen kostar 199 kronor.

il Conte Primitivo Negroamaro


il Conte Primitivo Negroamaro
  Även detta en Italiensk Box. Vinet stoltserar med en fruktig, aningen bränd smak med inslag av slånbär och vanilj. 169 kronor kostar vinet

Periquita


Periquita Portugisikst vin med Kryddig smak med inslag av körsbär, björnbär och lakrits. Priset på boxen ligger på  215 kronor.

Amfora vin med smak av banan

Amfora Sauvignon Blanc Chilienskt Boxvin med Torr, fruktig smak ska ha inslag av melon och bananer. Låter lite konstigt men prova själv för 159 kronor

2009-02-24
23:23:36

Nytt album med Jonna Lee ute idag 25/2 - Vin(gligt) bjuder på första singeln.


My High med Jonna Lee hämtad från Albumet This is Jonna Lee som finns ibutik från och med idag den 25/2.

2009-02-24
22:13:30

Muffins-semla - vagt bekant men annorlunda
Muffins semla

Fettisdagen är snart över och jag måste erkänna att jag inte ätit en enda vanlig semla under dagen. Dettadå jag större delen av dagen färdats med tåg. Dock hann jag med en fika på Espresso House i Centralstationen Göteborg. Men valet föll på en för mig ny företeelse. För på en bricka placerad rätt enligt alla konstens regler vad det gäller lockvaror stoltserade muffins som såg betydligt mer spännande ut för stunden än vanliga semlor som jag annars är svag för. Därmed föll mitt val på en stor latte och en muffins. När servitrisen sedan frågade om jag ville ha grädde så trodde jag att det gällde för att skämma bort latten. Men sedan fick jag det förklarat att jag beställt en Muffins-semla och därmed var det tänkt att den skulle toppas med grädde. Jag föll för frestelsen och satte mig till bords med en gräddbeklädd muffins. Muffins fylld med mandelmassa för att likna en semla Riktigt gott.

Nu är det Championsleauge som gäller. Imorgon lovar jag vintips men tills dess var inte rädd för det som är verkligt...

2009-02-23
22:11:47

Barnsligt gott, Chokladpudding....
Chokladpudding - barnsligt gott

Mer Potenial Nu! Själv sitter jag och myser bort tiden denna måndagkväll med ett glas fyllt av Chokladpudding, Barnsligt gott, Kanske borde jag ta tillfället i akt denna måndagkväll att tänka stora tankar, ta tillvara på ledig tid och skriva en bok som Ulf Lundell. Men det är liksom som magneter i soffan och tv-serien med Tuva Novotny  är briljant. Eftersom klockan ringer 04.00 imorgon gäller det att ta det piano och jag intalar mig att TV och chokladpudding kommer att få mig  på bästa humör imorgon. 05.13 går tåget till Göteborg....

Sleep tight tonight your airforce is awake.

2009-02-23
19:43:57

Sanningen bakom Viña Tarapacá Private Reserve Last Edition 2002
Vinet från Chile jag lyfte fram igår och tyckte fler borde hälla i sina glas vid ett festligt tillfälle kan minst sagt vara aningen svår att få tag på i årgång 2002. Detta då det var en sista produktion av den årgången och kommer ej igen. Sista lådorna av vinet tog slut för 2 år sedan och vinet kostade då ca 100 sek i inköp. Gör som jag vänta på nästa årgång av vinet eftersom det är fantastiskt prisvärt.

2009-02-22
19:56:59

Viña Tarapacá Private Reserve Last Edition 2002
Viña Tarapacá  Private Reserve Last Edition 2002, Maipo Valley Chile, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon

Viña Tarapacá Private Reserve Last Edition 2002, Maipo Valley, Chile. Vinet har tappats på flaska i december 2001 . Producenten bakom vinet är Viña Tarapacá ex Zavala som har sitt ursprung i en av de vingårdar som anlades av förmögna personer i Santiagos utkanter under senare hälften av 1800-talet. Idag är Viñan en av Chiles största vinexportörer och räknas till en av landets framgångsrikaste vinproducenter. Vinet jag druckit är framställt av druvorna Cabernet Savignon, Merlot och Syrah och lyser med sin frånvaro på Systembolaget och även hos Bibendum som importerar viner från Viña Tarapacá ex Zavala till vårt avlånga land. Jag lovar därför att återkomma med uppgifter kring vinet och vad det är för speciellt med den här varianten. Jag har fått tag på vinet via Vinsajten.com.

Maten, drycken tvn. Petra Mede, potatissallad, grillad kyckling och vin från Chile

Till  Melodifestivalen äts grillad kyckling och potatissallad samtidigt som Viña Tarapacá Private Reserve Last Edition 2002 avnjuts. Gällande Melodifestivalen så tyckte jag Petra Mede överglänste de tävlande bidragen. 

Vinet är ypperligt till maten som andas "sommarfest" i mina ögon. Grillad kyckling och potatissallade gör sig dock riktigt bra även i februari.  Vinet öppnar upp sig med en parfyrmerad doft med inslag av  Peppar, lakrits och kaffe. Jag lutar mig tillbaka, njuter och inser raskt att vinet stoltserar med en smak i vilken toner av peppar, lakrits och kaffe framhävs på ett angenämt lent vis. Vinets smak för tankarna till syrliga marknadskarameller. Även grön paprika finns med på ett hörn i smaken. Kanske saknas spänningsmoment i smaken. Men vinet är gott och smaken lätttillgänglig. Därmed är vinet helt klart väl värt att prova.

Jag återkommer med mer fakta kring vinet.

2009-02-22
10:06:27

That Summer Feeling
Utanför fönstret yr snön. För att trolla bort den kalla känslan för en stund så låter jag persiennmörker råda ett tag till. Jag glider ned i soffan under en filt och tittar på skidskytte. Plötsligt fylls min lägenhet av en för årstiden helt malplacerad typisk sommarlåt. Just då bestämmer jag mig för att sträva efter att hitta "That summer feeling" och dela med mig av sommarkänslan. Jag hittar en cover av låten med Annika Norlin och Moneybrother på "tuben" och sommarkänsla sprids i kroppen för att frysa till is igen då jag tittar ut genom fönstret. Eftersom det är så att man inte ska tro det blir sommar ifall inte någon sätter fart, så gäller det att börjas i tid. Mitt första bidrag är låten That summer feeling nedan. 



2009-02-21
18:21:05

Vin med etikett som ett konstverk signerat Freud
Pablo Picasso, Francis Bacon, Andy Warhol, Marc Chagall, Niki de Saint Phalle och Prins Charles har redan gjort det etiketterat vin från Château Mouton Rothschild
Bild från The World of Fine Wine

Allt sedan 1945 med undantag från 2003 har bordeauxslottet Château Mouton Rothschild som huserar i Pauillac låtit världsberömda konstnärer designa etiketterna till vinproducentens prestigevin. Tidigare har Pablo Picasso, Francis Bacon, Andy Warhol och Prins Charles för att lyfta fram några haft förmånen att stoltsera på kultvinets flaskor.  Enligt wownews.se är nästa konstnär som står på tur Lucien Freud som med en illustration av en zebra och en palm kommer att stoltsera på etiketten till Château Mouton Rothschild 2006. Ett vin som är "way out of my league "då en flaska enligt bevis här  av årgång 2005 kostar 6246 kronor på Systembolaget.

Det lilla jag vet om Lucien Freud är att han är sonson till Sigmund Freud samtidigt som han för några år sedan avbildade modellen Kate Moss här. Bloggen Dekadensmagasin lyfter fram målningen Ett steg närmre hjärndöden av Freud och flera av varandra oberoende källor framhäver att han är en av de bäst betalda levande konstnärerna i vår värld.
Vad jag erfar är Château Mouton Rothschild konstnären Ernst Billgrens favoritvin då Vin(gligt) ställde frågan till konstnären här.

Frågan är hur det här vinet hanteras. Att det lägs på lagring råder det ingen tvivel om, kanske tjänar man någon slant vid försäljning. Men sedan när flaskan har öppnats och innehållet förtrollat  dina smaklökar. Någongång måste innehållet drickas men vad händer sedan.? Sparas den tomma flaskan som konst eller slängs den bort som "just another empty bottle of wine"?

2009-02-19
22:08:28

Varför bloggar inte Hydman-Vallien?
Orrefors Kosta Boda, Glas såsom jag känner dem. I kristider måste de dock förnya sig, utmana och finna nya vägar. Snegla på H&M och bli en snackis igen....
"Att dricka ur ett glas från varumärke Orrefors eller Kosta Boda får mig att uppskatta drycken mer och ger en känsla av finkultur."

En positiv bild av Glasrikets jättar som på sistone naggats i kanten. Av neddragningar åter neddragningar och pengatiggeri som inte lyckades. Målerås och Pukeberg/Zero samt Nybro är de som fortfarande vågar utmana med små medel medan Orrefors Kosta Boda har förvandlats till en glasbranschens SAAB eller en blogg som uppdateras oregelbundet och tappar läsare. Ja listan av liknelser kan göras lång men det jag vill ha sagt är att företaget stagnerat och i mina ögon slutat tänka nytt, stort och fritt, något som stärks av att antalet nyheter är tämligen begränsade och glaset har hamnat ur fokus. Företaget har halkat på efterkälken och googlar man på ordet vinglas så handlar företrädesvis toppresultaten om Riedel, Riedel och åter Riedel. Hur ska varumärke Orrefors och varumärke Kosta Boda ta upp kampen och återfå sitt goda renommé och lyckas skapa en attraktiv identitet kring varumärkena?

Mitt råd är att arbeta fram ett bredare nyhetssortiment, ja bli ett glasbranchens H&M på det sättet lockas folk att köpa mer glas. Något som jag också efterfrågar är lite större fokus på att tänka nytt ja utanför boxen och inte bara tillverka en ny skål, ett glas eller en vas som idag.  Återigen används H&M som exempel då de i dagarna lanserat sin textilkollektion.  och breddar sitt varumärke. Dock har Orrefors Kosta Boda börjat med lampor igen som ljus i mörkret och ett steg i rätt riktning.

Vad som är än viktigare för Orrefors Kosta Boda i jakten att återfå sitt goda rykte och få folk att rikta blickarna mot deras produkter igen är att hitta nya vägar i sin kommunikation. Detta för att sprida en positiv bild kring företaget och inte låta bilden som i det närmaste dödsförklarar företaget ta överhand. Hur ska detta göras?

Min idé för att få igång pratet i positivt ordalag kring Orrefors Kosta Boda är enkel. Låt Hydman- Vallien som har åsikter och är kreativ starta en blogg i vilken en designers vardag i glasbranschen lyfts fram. Ja även andra designer kan börja blogga och bygga upp myten om glaskonsten och sprida en bild som andas nytänk och väcka glaset till liv igen. Låt Glasriket återigen gå i bräschen...

2009-02-18
22:27:17

Vintips - Chilla med chilenskt vin

Chilla med chilenska vin

Quinta Generación Blanco 2006
Vitt vin som för 135 kronor delar med sig av en smak av päron, vanilj och grape. Kan passa bra för i det kalla vädret för att få en stänk av sommaren. Vinet är en druvblandning av 40% sauvignon gris, 35% viognier och 25% chardonnay och ser dagens ljus i Colchagua i Chile.

Alta Tierra Carmenère 2005
Fruktig vin med inslag av vinbär, det så typiska för Carmenére grön paprika, toner av lakrits såsom jag vill ha det.  Tillverkare av detta vin är Viña Falernia som huserar i Valle del Elqui som ligger drykt 45 mil norr om Santiago. Prisvärda 89 kronor på Systembolaget.

Viña Tarapacá  private Reserve Last Edition 2002
Ett vin som lyser med sin frånvaro på Systembolaget men som har hittat hem till mig, via vinsajten.com . Dock finns vinet Viña Tarapacá Gran Reserva Etiqueta Negra 2005 på Systembolaget . Vinet jag tänkt smaka inom en snar framtid är gjort på Cabernet Sauvignon , Merlot och Syrah. Vidare beskrivs vinet på flaskan som blommigt med smak av svartpeppar och kaffe som utmynnar i en lång och samhetslen eftersmak. Lyfter fram det här vinet då det ska bli mycket spännande att provsmaka det. Är det någon därute som har provsmakat det?

2009-02-18
20:19:42

Vin(gligt) vintorn på Radisson Blu i Zürich
Vin på svindlande höjder på Radisson BLu

Världens högsta vintorn finns på Radisson Blu på Zürichs flygplats. Det är 16 meter högt och rymmer en sisådär 4000 flaskor av vin och champagne enligt Resmålet.se. Vinerna ligger i tempererade fack för att hålla rätt temperatur. Nyfiken på hur man får ned vinet?

I tornet jobbar åtta så kallade vinänglar som klättrar upp i tornet och hämtar ned beställd flaska. I mitt tycke hade det  varit en mer svindlande upplevelse om de anställda haft en propeller på ryggen och svävat i sann "Karlsson på Taken "-anda upp i tornet för att hämta flaskorna. Eller vad tycker ni?

2009-02-17
23:29:05

Nipozzano Riserva 2005
Italienskt vin från Toscana

Skulle det här vinet klara av att värma en frusen vintersjäl? Skulle det här vinet kunna axla manteln omsorgt designad av de högt ställda förväntningarna inför derbyt i milano? jag svävade i ovisshet. Allt munitiöst förberett detta till trots blev det en aha- upplevelse när, som Birro uttrycker det i sin, rymdskeppet San Siro landar i en tv nära mig. En briljant uppvisning av italiensk fotboll. Men briljerade vinet?

Nipozzano  Riserva 2005 Chianti Rufina, Toscana, Italien. En Riserva Chianti Rufina från det anrika huset Frescobaldi. Ett vinhus som funnits från 1300- talet och än idag ägs av samma familj

Vinets karaktär
Kryddigt vin som till en början alls inte är någon livfull italienare. Efter viss luftning börjar dock vinet utrycka "känslor" i lagom dos. Fram tränger toner av körsbär och plommon. Jag känner genast igen mig i en elegant Sangiovese då något i smaken för mina tankar åt hallon och lakrits. Smaker som jag något barnsligt förknippar med barndomens hallon och lakritsbåtar. Vi har alla våra egna referenspunkter. Vinet stoltserar med en lång eftersmak som går mot vanilj. Pato har just reduserat när bara en smutt kvarstår av första och enda glaset med vin för kvällen. Hoppet tänds och fortsätter lysa... Inom sinom tid tar både matchen och vinet slut. Jag är ett intryck rikare. Vinet köper jag gärna igen vilket är ett gott betyg. För denna dag i februari till  Fyra ostar (formagio) och  med fotboll av världsklass som underhållning lyckas vinet att förtrolla en vinter. Vinet är helt klart prisvärt och kostar 129 kronor. Vinet får betyget någonstans mellan världsklassli rätt sällskap när prisvärdheten vägs in, medan hela inramningen på kvällen får snäppet högre, Himmelskt.  Går även att köpa på Här

Betyget på vinet Lomond Conebush Syrah

2009-02-17
21:59:25

James Dean under glasen
Låt mig  rikta fokus bort från glaset och den dryck som finns i och istället på allvar släppa bomben genom att leverera ett ärligt svar på följande fråga. Vad har jag som bloggar om vin under glasen?

Svaret; Jag har den mytomspunne och evigt unge James Dean under glasen

Vin(gligt) har James Dean under sina glas och flaskor.
James Dean gjorde bara tre långfilmer innan han gick bort 1955, endast 24 år gammal. Öster om Eden, Ung Rebell samt Jätten. Nu ligger han alltså där och skyddar mitt bord och håller myten vid liv...

"Dröm varje dag att du lever för evigt. Lev varje dag som det vore den sista"
-James Dean.

2009-02-16
23:57:50

Gratitudine Espresso In Italiano
"Grazie per la vita del calcio e del vino, non posso respirare di nuovo"

Imorgon avslöjar jag vilket vin jag drack ett glas utav till middagen framför tvn då Inter vann över Milan.

Arrivederci

2009-02-16
22:59:11

Korkmisär
Korkmisär, Du skruvar i för att dra upp korken ur flaskan, det trilskas, smulas sönder och du drar och drar.

Det här inlägget har jag inget vetenskapligt belägg för. Men jag upplever att det blivit  vanligare med vinkorkar som på någotsätt är deffekta . Samtidigt kan det vara så att jag är otursförföljd i mitt val av vinflaskor och dras till viner med defekt kork. Fler defekta korkar har medfört att processen med att öppna vin blivit mer riskfylld och komplex för att undvika kork i vinet.  Men dessa situationer har blivit vanligare i allafall för mig. Hur många känner igen sig i följande situation?

Korkskruven sjunker ned i korken och du gör dig beredd för att i ett litet kick dra upp korken och därmed få avsmaka ett underbart vin. Men ack nej. Det trilskas. Korken smulas eller faller i tusen bitar. Du får ta nya tag. Du skruvar. Du drar. Tar i. Men inget händer. Du svär. Beredd att ge upp. Öppna en ny flaska vin. Mer av korken smulas. Du lyckas ändock dra ur korken. Måtte inte kork hamnat i vinet eller att vinet på annat sätt blivit korkdefekt.

Korkdefekten är ett stort problem för vinindustrin och det sägs att 5-8% av världens flaskor är drabbade.  Korkdeffekten tar sin skepnad genom att en unken doft tonar upp ur ditt glas. Orsaken till korkdeffekt är det kemiska ämnet 2,4,6-trikloranisol.

 Upprop: Våga vägra defekta korkar, korkar som trilskas, smular sönder eller på annat sätt ger upphov till korkdefekt  på vinet


2009-02-15
20:24:14

Derby della Madonnina - mina drömmar finns i Milano
Inför Derby della Madonnina. jag är Milan fan och bilden är en PS-redigering. Vinet finns ej i verkligheten
 Fiktivt vin signerat Milan. Det här är trotsallt en vinblogg  Design Vin(gligt)

Passerar Södra Kanalgatan. Min kropp känns som en Piggelin, frusen. Fokuserat anstränger jag mig för att inte halka. I strålkastarljus sker en dans på konstgräset utanför Fredriksskans, det ser kallt ut. Jag kastar en blick och där precis i det ögonblicket inser jag att mina drömmar lämnat Kalmar för Milano. Detta då dansen med boll utanför Fredriksskans på framskottat konstgräsplan en kort sekund bytts ut mot något mer passionerat och stilfullt på San Siro  Tystnaden har bytts ut mot ett böljande sorl. Ensamheten har bytts ut mot ett publikhav av 80 000 förväntansfulla supportrar. Jag småler. När en bil tutar är jag tillbaka i Kalmar igen, Jag parerar en snöhög med något som kan liknas en tvåfotsdribbling.  Jag kastar en blick tillbaka. Strålkastermörker råder utanför Fredriksskans. Nu måste jag ta mig hem och ladda inför Derby della Madonnina. Jag hoppas Milan FÖRNEDRAR Internazionale. Forza Milan. Pato och Amborsini avgör.

Nu ska jag njuta av ett skådespel  som kommer att eka halvvägs till månen och San Siros gröna matta kommer att vara fylld av fler stjärnor än den klaraste natthimmel.

Så slutade matchen.

Något som påminde om La Mano di Dio - Guds hand hade en stor roll då Inter vann över Milan med två mål mot ett. Även en solklar straff dömdes bort för Milan.

2009-02-15
14:51:11

Lomond Conebush Syrah 2006
Lomond  Conebush Syrah 2006  Vin, Sydafrika, Syrah

Frostat vinterhår. Direkt urstigen ur duschen blir jag offer för kvällens ändrade planer. Offer eftersom jag bums måste trotsa kylan och bege mig ut efter nya inköp i ett Kalmar som bär på symptom av en ny istid. Ingen hårprodukt i världen ger en sådan fixering som blött hår får av minusgrader, style a´la frostat vinterhår. Jag hann liksom inte torka håret riktigt och mössan var som bortblåst i all hets. En liten parantes. Inköpet bestod av ost och kex. Men till vilket vin skulle detta avnjutas?

Tankarna kring vinvalet for i zickzack genom Europa. Främst mellan Valpolicella och Bordeaux men någonstans på vägen kidnappas tankebanorna och slutligen hamnar de i Sydafrika. Kvällen sammanfattas därmed av Lomond Conebush Syrah 2006  i vinväg. Brie, Marcaire och Blu Alp i ostväg.

Lomond Conebush Syrah 2006 ser dagens ljus nära en av de platser i vår värld som med rättighet kan kallas världens ände. Detta då Cape Agulhas som är vinets odlingsområde ligger ligger på Afrikas sydligaste spets. Till en början får jag en känsla av att munnen nästan håller på att limmas igen när jag dricker vinet. Denna känsla är med stor lättnad dock borta då vinet dricks till något matigt.Vinet stoltserar med en smak präglad av björnbär, in smyger även en skön ton av choklad som avrundas med vanlij. Det är ett välgjort Sydafrikanskt vin med angenäm kryddighet samtidigt som  vinets rökighet känns som en snäll vän.  Vinet är eldigt och det går hand i hand med att Heat gick vidare i Melodifestivalen.  Vinet kostar 149 kronor på Systembolaget och förtjänar betyget himmelskt på skalan.

Betyget på vinet Lomond Conebush Syrah
Betyg på Lomond Conebush Syrah 2006

2009-02-14
16:12:47

Vore det inte bättre att fira alla hjärtats dar istället? + dagens vin
Jag tror inte jag behöver bokstavera namnet på dagen av idag. Detta då såväl tidningar som bloggar i vårt avlånga land för att namnge dagen tycks stava ordet ärta med prefixet hj. Skämt åsido detta är dagen då du ska antingen känna dig uppskattad eller övergiven, deppar och nynnar "Du säger att kärleken aldrig var till för dig Att du aldrig känt vinden högt över trädtoppen" hämtad från Hellströms låt "Försent För Edelweiss". Är det något att fira? Vore det inte bättre att fira alla hjärtats dar istället?

I mitt fall kommer jag dricka vin i måttliga mängder med människor som står mig nära. Mest för att det är lördag  och för att det bjuds på en god helgmiddag. Det blir något av vinerna på bilden som kommer att avsmakas. Vilket det blev avslöjas under morgondagen.  Lördag ännu en av allt hjärtats dar att fira.

Vin till alla hjärtans

2009-02-14
11:18:22

Om relationen till semlor
Ture Sventon

Det sägs att jag har tio högskolepoäng i fika så min relation till semlor är god. När det lackar mot semmeldags kan man använda semlor som argument för att locka med de som inte brukar hänga på annars. I år åt jag min första semla under upplösningen av Tour de ski. Passiv hårdträning kräver sina kalorier. Annars är jag uppvuxen då Ture Svenson åt Temlor en hel jul i tv vilket stärkt min goda relation till bakverket.

2009-02-14
09:34:36

En morgon när jag fick feeling
Jag fick feeling. Jesus kunde gå på vatten när han fick feeling. Själv lyckas jag med nöd och näppe floppa ur sängen och ta ett 10-tal steg till köket, dränka Müsli i fil och förpassa mig till tv-soffan. Det som kändes så bra, en känslan av feeling, en känsla av att kunna förändra världen, är borta med vinden. Jag får vänta på nästa omgång feeling och på önskad effekt..


Frukost

2009-02-13
23:21:05

Semla & vin eller rent av punsch
För en tid sedan for tanken huruvida vin kan drickas till semlor runt i korridorerna på mitt hjärnkontor. Jag behövde inga svar men hängde med när tanken for. För att få till ett bra slut på resan tog jag hjälp av vinexperterna på Aftonbladet genom att ställa frågan i deras forum. Kan vin drickas till semlor? Svaret finns här

När jag ska välja mellan alternativen vaknar Nickenyfiken inom mig varför jag inte uteslöt något av tipsen. Därmed blev det iskall punsch i stil av Carlshamns Flaggpunsch för 65 kronor och vinet Moscatel de Setúbal från Portugal som kostar 59 kronor på Systembolaget för 375 ml till Semla.

Varje idé måste prövas och levas ut. Därför blev det semla till punsch och semla till vin

Semla och iskall punsch. Jag var till en början skeptisk dels för att jag  inte brukar dricka punsch och dels för att känslan att dricka något iskallt när frostbiten som bäst beskriver vädret i Kalmar får mig att få imaginära köldskador. Den söta smaken hos semlan med mandelmassa lyfts upp ett snäpp när jag smuttar på den punschen.  Utan att bli för snårig i mina formuleringar måste jag erkänna att Semla och iskall punsch är riktigt gott.

Vin och semla var bara något jag måste prova, då jag lever med devisen att alla kreativa uppslag måste se dagens ljus. Moscatel de Setúbal  är lite starkare än vin i allmänhet. Smaken är söt och nötig vilket gör sig bra i kombination med semlans mandelmassa. Eftersmaken på vinet är lång och gör att smaken av semla faller lite i glömska  Vinet skäl därmed showen.

Vilket är då bäst. Iskall punsch eller vin till semla?
Jag finner båda alternativen goda. Även om punschen är lite hetare då den ger semlan lika stort utrymme och på såsätt förfram semlans smak bättre.

Prova själva och ge feedback.

2009-02-13
21:23:20

Dagen efter Bloggarnas afton
Någon slags Vinguru samt vinskribent står det nära mitt namn i lokalpressen. Det är en formuleringar jag har smakat på under dagen efter Bloggarnas afton. Ja ända fram tills lunchen bestånde av risgrynsgröt, serverad  på ren skolmatsalsmanöver, tog överhand.  Båda formuleringarna låter lite uppsnärjt i det blå. Frågan är därför hur jag ska axla manteln som vinguru? Behöver varken nyttja lång betänke tid eller ringa en vän för att finna svaret på frågan.  Jag fortsätter som vanligt och bloggar om vin på mitt personliga sätt samt att vara lyhörd över vad ni läsare tycker.  Om det gör mig till vinguru spelar föga roll.


Vintermometern som bedömer vin på  Vin(gligt

2009-02-12
23:49:14

Inatt kommer jag drömma grandiost
Tänk om.

Denna snöiga torsdagskväll har uteslutande handlat om bloggandet under en galant tillställning i Kalmarsalen.  Troligtvis kommer detta att smitta av sig på drömmen. Så från det, att John blund strör stjärnstoff i ögonen tills dess att mobilen kallsinnigt skriker ut ett "upp och hoppa" kommer jag Vin(gla) runt i drömmarnas land . Allt kommer inte handla om bloggen. Men den delen av  drömmen som gör det är nog tokigt grandios och tar form enligt bilden ovan. Ja vem kan trampa på en dröm...

Iväntan på nästa inlägg om vin gå gärna in och lyssna på Elin Ruth Sigvardsson som gjort en i mina ögon briljant coverversion av Lars Winnerbäcks låt Kom ihåg mig. Döm själva. Lyssna här

När det gäller idén om att dricka vin till semlor så lovar jag återkomma och berätta vilket alternativ det blir.

God natt vart du än är

2009-02-11
23:06:30

En hyllning till Rasmus Elm

En hyllning till Rasmus Elm som sänkte Österrike. Jag såg inte målet själv, men jag har fått berättat för mig att KFF-spelaren vräkte på allt han hade på en studsande boll och fick perfekt träff med högern.sägs att . Fler sådana och hela Kalmar kommer att koka den här säsongen. Vem sångfågeln i inslaget är framgår dock inte.........

Vin(gligt) inte långt från Fredriksskans

2009-02-10
22:38:37

Midsummer Cellar ett vintips i väntan på romantiken
Midsummer Cellars  Cabernet Sauvignon 2005 ett vintips i väntan på romantiken

Att tips på vin haglar in till Vin(gligt) är en stor överdrift. Men titt som tätt kommer det vintips från våra läsare som förtjänar att lyftas fram. Lagom till Alla hjärtans dag, i väntan på romantiken, har signaturen Malin avslöjat vilket vin som hon  gått och förälskat sig i.

"Jag var en sväng i Napa Valley Kalifornien och kom över ett rött vin som heter Midsummer Cellars Cabernet Sauvignon 2005 som jag vart helt förälskad i och det har precis kommit in på systembolaget. Det är en beställningsvara som heter 75241 och ligger på 329 kr men helt klart värt pengarna".

I skrivandets stund sitter jag och spånar kreativt inför Bloggarnas Afton på torsdag. Samtidigt  fylls lägenheten med en briljant tolkning av The Killers låt Human. Framförd av Jonna Lee Linköpings tjejen som vid något tillfälle kallats för den akustiska gitarrens väktare, jag lyfter på hatten och håller med.


Jonna Lee tolkar The Killers och låten Human

2009-02-09
20:48:22

Madiran och Anna Järvinen med Äppelöga innan TVn regerar denna måndag
Har äntligen fått en stund över innan Televisionen  tillfullo ska regera min värld under en mandatperiod som varar fram till läggdags. I väntan på detta regimskifte så läser jag Rydströms blogg. Detta gör jag till Anna Järvinens låt Äppelöga som du finner här. Svensk briljantpop när den är som ljuvligast poetisk....

Mitt inlägg om vinet Gimenez Mendez Alta Reserva Tannat 2008 har fört med sig  en rad intressanta vintips från er läsare. Tommy som bloggar på "Viner som tapetserat min gom" delade med sig om följande viner. Jag är Madiran-fan och Alain Brumonts Chateau Montus cuvée prestige och La Tyre (båda på 100 % tannat) är bland det godaste jag druckit.

För den oinvigda är det på sin plats att förklara att Madiran är är en appellation på omkring 200 hektar, belägen mellan Bordeaux och Pau i utkanten av Pyrenéerna i sydvästra Frankrike. Madiranviner är oftast sträva, röda viner huvudsakligen gjorda på den blå druvan tannat. Tannat blandas ofta med andra druvsorter, som cabernet franc, cabernet sauvignon och fer (pinenc). Vinerna kan behöva ett antal års buteljlagring för att komma till sin rätt.

Le Tyre finns på Systembolaget i en begränsad upplaga och kostar 495 kronor. Får du inte tag på det men blivit nyfiken på viner från Madiran.  Ta tillfället i akt och utforska något av följande viner som finns på Systembolaget utan att beställning måste göras innan. Dessa båda viner är framställda på 65% tannat, 25% cabernet sauvignon och 10% cabernet franc.

  • Château Bouscassé produceras av Alain Brumont och kostar 105 kronor på systembolaget
  • Torus är ett Bag-in-box vin som produceras av Alain Brumont och kostar 215 kronor

2009-02-08
11:14:06

Gimenez Mendez Alta Reserva Tannat 2008


Gimenez Mendez Alta Reserva Tannat 2008 produceras av Gimenez Mendez i distriktet Las Brujas i södra Uruguay. Vinet är gjort på druvan Tannat också kallad Harriague. Druvan kom till Uruguay med baskiska immigranter under 1870-talet.

Vinets karaktär: Till en början känns vinet fruktigt och angenäma toner av vanilj, lakrits och mörka bär får mig att le, men sedan tar en kärvhet över som mynnar ut i något stumt och intetsägande. Vinets avslutning drar ned betyget men jag finner ändock vinet prisvärt. Samtidigt som jag fått upp ögonen för Uruguay som vinland. Jag hoppas att få dricka fler viner från det landet för ett vintips från en läsare gör mig tämligen nyfiken.

Från Victoria fick jag följande vintips;

"Kan bara säga att om du stöter på röda viner (tannat bla) från vingården Juanico (Fernando Deicas) i Uruguay så ska du definitivt prova. Var på Vinprovning där för ett par veckor sen och alla på vinprovningen var rörande överrens om att det utan tvekan var bland de bästa viner vi druckit. Vi tänkte oss en vinprovning med lite medelroliga viner men de var fantastiska allihopa. Nu pratar vi röda. De vita var dock inget särskilt.

Hoppas det snart kommer fler viner på Bolaget från detta fantastiska Vin-land =) "

2009-02-07
13:01:48

Nals Margreid Gewürztraminer 2007
Gewürztraminer, Italien, vin, dryck, Trentino Alto Adige, Honung, guld

 Allt som oftast, tråkigt enkelspårigt, så är det Alsace-varianterna av druvan Gewürztraminer som ekar högst i mediebruset när viner ska lyftas fram och hyllas som är gjorda på druvan. Om vinerna är godast från Alsace låter jag vara osagt men omväxling förnöjer så här följer ett Italienskt vin på druvan...

Nals Margreid Gewürztraminer 2007 är av Italienskt härkomst. Vinet andas alpluft och ser dagens ljus i regionen Terino Alto Adige som blev Italienskt först efter första världskriget. Faktum är att regionen aldrig blivit helt italienskt i själen. Kulturen är en blandning av österrikiska sydtorolens och den italienska. Cantina Nals Magreid ligger bakom vinet. Vingården andas småskalighet och allt odlingarna ombesörjs av fingerfärdighet. Något som avspeglas i dess viner, rika på karaktär och personliga särdrag.

Vinets karaktär...


Vinet dricks till en mosaik av kyckling, pommes frites och crema balsamico-sås samten gnutta vinbärsgele.  När jag avsmakar vinet förs tankarna direkt till ölet Samuel Adams Honey Porter  och dess briljanta kryddning av honung, något som inte alls är av ondo för vinet utan snarare tvärtom eftersom Samuel Adams är tokigt gott.  Det är de aromatiska vitala tonerna av honung som för tankarna till ölet. Honungssmaken och färgen på vinet för även tankarna till Gyllene tiders bästa låt "Honung och Guld" men det är en annan historia. Vinet bjuder på så mycket mer... Den druvtypiska kryddigiheten finns där  även om det inte blossar ut lika mycket som i de Gewürztraminer-viner jag druckit från Alsace  men vad gör det för vinet stoltserar med positiva särdrag vilket bidrar till god smak som minner om livlighet.. Förutom honungen förgylls smaken av  en ton av ananas. Vinet är väl värt sina 109 kronor

2009-02-05
21:51:55

Wannborga - ett vineri på ren öländsk bjuder in till (V)inspirationsdagar
Det är långt mellan Kalmar och Bordeaux men förvånansvärt nära till ett vineri. Detta med tanke på att det i vårt avlånga land inte framställs mer vin totalt än en medelstor vingård i Bordeaux gör under ett år. Styr du din kos över bron till Öland. Svänger av norrut upp på landborgen. Fortsätter tills du kört förbi Borgholm mot det som i litteraturen är känd som Marnäs ,verklighetens Löttorp, så passerar du ganska snart en äkta öländsk vingård. Nämligen Wannborga Vin & Lamm som fokus ligger på i det här inlägget. Nyckelorden för att beskriva Wannborga är; Vingård, Vineri, Destilleri, Lammproduktion, Gårdsbutik, Restaurang, Boende, Logi, Konferens.

Häromdagen fick jag syn på en annons i lokaltidnigen om vindagar på Wannborga  vilket gör att jag väljer att lyfta fram gården. Jag tolkar annonsen som att det andas framtidstro kring vintillverkning på Öland. Är du intresserad att läsa mer om evenemanget så  klickar du på bilden.

Från tanke till glas. Inspirationsdagar om vin på Öland och Wannborga

Wannborga Vin & Lamm är en riktig vingård på Öland med stora vinodlingar och egen vinkällare för tillverkning av vin. Gården är ung i sammanhanget då den 2004 fick tillstånd klara för tillverkning av vin. Förnärvarande är det ett 40-tal druvor som huserar på gården. Att det odlas så pass många druvor beror på att det exprimenteras för att se vilka sorter som passar bäst på Öland. Fokuserar vi på Rondo, Regent, Leon, Millot ,Acolon samt betydligt mer kända Merlot. Produkter från Wannborga huserar i beställningssortimentet på Systembolaget och de har ett vitt vin i Wannborga No 2 som kostar 195 kronor, vidare har de druvAvecer  & druvdigestiver som är betydligt dyrare i pris. Än sålänge går det inte att köpa drycker direkt på gården men kanske går lagstiftningen åt det hållet?

I en tid då det går allt mer lokalproducerat vore det lite intressant om fler tog tillfället i akt att börja producera vin på Öland. Kanske skulle Öland i framtiden kunna marknadsföras som ett vinland men än sålänge har Öland och Sverige har mycket att lära. Det intressanta är dock att det finns folk som verkligen bär på visioner som i framtiden förhoppningsvis ska sätta Öland på vinkartan.

Öland, vin, I framtiden så kanske dessa ord är nära förknippade med varandra
Design Vin(gligt); Öland & vin

2009-02-04
21:41:36

Mitt Kinaprojekt botar min förkylning.
Te på ren kinesiska

Tema: Förkylning

I min del av världen så skrivs det ständigt om ett Kinaprojekt som kritikerna och folk som föder sig på skadeglädje hånar när tillfälle ges. Själv hoppas jag på revanchen från Kinerasernas sida så att de tar Kalmar med storm och får tyst på tvivlarna. I väntan på den dagen så sätter jag upp mitt egna Kinaprojekt varje gång jag drabbas av förkylning. Detta projekt går ut på att koka upp lite vatten och låta te signerat Kina sprida sig i koppen. Teet köpte jag i Peking i höstas och jag hoppas att det inte innehåller något nytt rön för en kinesisk livsmedelskris. Vilken smak jag köpte på teet kommer jag inte ihåg och min förmåga att tyda kinesiska tecken är tämligen begränsad men butiksbiträdets ord på knackig engelska "this tea makes you strong" ekar fortfarande i huvudet och gosse om det fungerar som förkylningsbot.....

I väntan på ett nytt inlägg om vin

2009-02-03
21:27:54

Dr Loosen, Sydafrika och Gewürztraminer - nyhetsinköp på ett systembolag i en småstad
När Systembolaget fyller upp  sina butiker med nyhetssläpp av viner bruka det  hugga till i mitt småstadsjärta till den grad att jag liksom ångrar att jag blivit kär i en småstad. Detta då de viner jag funnit intressanta  i nyhetsfloran oftast lyser med sin frånvaro. Med denna erfarenheten i bagaget så hade det liksom varit lite enklare om jag fått gå över Kungsbron till närmsta systembolag  och funnit precis det vin jag är nyfiken på. Så var det  i en svunnen tid för nu har den känslan mildrats eftersom det blivit mycket lättare att ta del av nyheterna även på Systembolaget i Kalmar, vilket dagens besök visade. Jag beslutade mig för att köpa tre av de viner jag tipsade om bland nyhetssortimentet. 

På vägen hem genom ett livskvalitativt Kalmar passerade jag ett upplyst Fredriksskans, arenan för landets bästa fotbollslag, jag promenerade i tio minuter och slapp ägna en enda sekund i tunnelbanedån. Dock har jag inte stängt alla dörrar för en storstad.



  • Nals Margreid Gewürztraminer 2007 italienskt vin gjort på druvan Gewürztraminer för 109 kronor, 
  • Lomond Conebush Syrah 2006 sydafrikansk Syrah för 149 kronor
  • Erdener Treppchen Riesling Spätlese 2007. Ett rieslingvin med en stor personlig stil från mytomspunna Dr Loosen. Jag valde  vinet för 195 kronor 
Det var helt enkelt de viner som inspirerade mest för inköp denna dag.

2009-02-02
22:56:25

Vin-teaser en blå måndag
Vin-teaser en fras som ska få dig nyfiken att vilja läsa minblogg och vara med i jakten på det mest galanta vinet. Dela med dig av dina vintips

"kunde känna förföriska toner av kaffe, choklad och lakrits eller kanske var det bara en nyans som minner om början på en romans"

Är detta den smakkänsla som frambringas av vin som jag avsmakar denna vecka? Är något utav de viner jag tipsade om bland februarinyheterna värda en sådan pretentiös beskrivning? eller är det ett drömscenario om hur ett vin ska smaka? Fortsätt läsa bloggen så för du följa med i min jakt efter det mest galanta vinet. Kom gärna med tips om vin som du finner är riktigt gott eller tips på  vin som du inte fann tilltalande.....

Godnatt

2009-02-02
21:37:50

Utmaningen i att hålla en Orkidé vid liv stundar.
Hur håller jag en orkidé vid liv?

Väl hemma i lägenheten insåg jag att något hade ändrats, varför jag iklädde mig rollen som dr Hill från serien Mord i sinne för att tränga in i psyket på den skyldiga bakom förändringen för att lista ut vad som förändrats. Vilket fungerade då jag med en skräckblandad känsla insåg att de tämligen verklighetstrogna kvistarna av något plastigt material placerade i en prydlig vas bytts ut mot en levande ört som behöver omsorg. I vasen stod en Orkidé med lappen som vittnade att det nu blivit min livsuppgift att trotsa alla odds och hålla Orkidén vid liv så pass länge att det inte blir som att gräva en grop åt alla veta-bättre-typer och därmed får ligga i ochskämmas tills jag dör.

 I mitt första försök att vifta bort allting med ett "hur svårt är det att hålla en orkidé vid liv" sprack det osäkra igenom på rösten, vilket inte är så konstigt då jag har ingen aning hur en orkidé ska skötas. Nu har jag dock tänkt lägga ned hela min själ i att hålla denna orkidé vid liv . För det är inte någon mening att ge upp då jag tror det bor en liten hjälte i varenda liten flopp". Snälla är det någon som har några tips om hur en orkidé ska skötas, för jag behöver alla tips och råd i världen för att få tyst på tvivlarna.

Misslyckas jag så har jag ivartfall försökt och då kan jag fira försöket med en smutt av något gott vin en helg framöver i goda vänners lag.

2009-02-01
19:06:59

Fontanafredda Barolo Serralunga D`Alba 2004
2004 Fontafredda Barolo2004 Fontafredda Barolo upphälld i en karaff

En lördag som den som igår blev det  något hastigt Italien för hela slanten. Detta då den inplanerade vinprovningen som skulle förgylla eftermiddagen och förkvällen något oannonserat blev inställt. Jag hade nog blivit lite väl  upprymd inför provningen och glömde därav titta i mejlen om någon ändring dykt upp, vilket jag fick äta upp i form av glåpord senare på kvällen. Väl hemma igen efter promenad onödig till Kvarnholmen och åter  i ett frostbitet Kalmar gällde febril tankeverksamhet för att finna substitut för vinprovningen då timmarna fram till 20.00 ekade tomma av aktivitet.

Ett fotbollsinslag om toppstriden i Serie A och ett klassmål signerat Juventus Del Piero fick mig att återskapa minnet av att jag i höstas köpte två flaskor av Fontanafredda Barolo Serralunga D`Alba 2004 varav en skulle läggas på hyllan och en drickas inom en snar framtid. Att jag kom och tänka på vinet precis i det tillfälle då Del Piero smeker in en frispark beror på att Juventus är från Turin som är huvudstad i Piemonte regionen i vilken vinet Fontafredda Barolo Serralunga D´alba ser dagens ljus. Något långsökt kanske men nu skulle vinet hursomhelst avsmakas till delikat Ossobuco alla milanese som efter lite hokuspokus blev klar i god tid.

2004 Fontanafredda Barolo Serralunga D`Alba procuceras av Fontanafredda i den italienska region Piemonte närmare bestämt i distriktet Barolo (DOCG). Barolo-distriktet omfattar elva kommuner men de viktigaste är. La Morra, Barolo, Castiglione Falletto, Monteforte d’Alba och Serralunga d’Alba.  Det är i Serralunga D´Alba vinet för dagen ser solen för första gången och tillskriver sig egenskaper för att stoltsera som en Barola.  Barola är viner som görs på druvan Nebbiolo och måst mogna i minst tre år för att göra sig förtjänt av namnet.  Baroloviner vinner på lagring och om de dricks unga är ordentlig luftning att rekommendera. Vinet dekanteras därför denna kväll och dricks inte förrän ca 1,5 timmar då maten är klart.

Efter att dekantering skett enligt alla konstens regler så är det med spänning glaset höjs för en första smutt. Vinet är i närmaste rubrinrött men tegeltoner kan anas ute i kanterna. Doften förnimmer utöver fatkaraktären och tjära om  dofter av jordgubb, hallon och vanilj som förgyller en sommar innan den tornar ned till höst.

Smaken har kommit fram under timmen det har luftats och en tydlig fatkaraktär frambringas för att följas upp av förföriska toner av jordgubb hallon och vanilj, rätt nära doften. I smaken tillskriver jag körsbärstoner samtidigt som det uppvisar balanserad kryddighet.  Känslan som förföljer mig vid smaktillfället är att vinet vittnar om något större, Med den känslan i bagaget bedömer jag att det är ett riktigt bra vin helt enkelt som om det får luftas någon timma eller rentav ligga något år på hyllan kommer att göra sig ännu bättre. Jag finner den såhär vid ett första smakprov  tokigt många snäpp vassare än sin föregångare från 2003. Hoppas vinet jag har på hyllan utvecklas i rätt riktning. Till maten gör sig vinet riktigt bra och för att dra paralleller till det mål i fotboll som fick mig att tänka på vinet tidigare under kvällen så är  vinet  till sin struktur lika raffinerad som frisparken. En sammetslen smekning i krysset. Eller vad säger ni?  Vinet kostar 221 kronor och rimlig lagningstid är ungefär 5 år....


Frispark signerad Del Piero