Vin(gligt)

2009-03-14
18:44:14

Om Snälla, snälla,snälla, Capitel de'Roari Amarone, glutenfria piroger och fredagen i tv-soffan.

Under en resa på ynka 6 mil förvandlas vinterkänslan till vår igen. Jag har solen i ögonen när jag kliver av tåget innan den smyger bakom ett moln på stationen i Kalmar. Hela resan från jobbet har jag fallit offer för en diskussion i tågsätet bakom mig angående huruvida E.M.D  eller Af Ugglas vinner melodifestivalen. Damen som önskade Af Ugglas som segrare vann på knock out när hon drog paralleller till filmen Om en pojke. Af Ugglas menar något när hon sjunger Snälla, snälla, snälla. På samma sätt som Fiona och Marcus i filmen menar något då de sjunger Killing me softly med slutna ögon. När hon sedan kommer in på likheterna med Janis Joplin som Af ugglas besitter så viftar E.M.D anhängaren med vit flagg och diskussionen är över finito. Jag är beredd att hålla med, lite ironiskt när jag sätter lurarna i öronen för att döva deras nya samtalsämne ljuder Thåströms Fan Fan Fan ut som ett intro till Kärleken är störst.

Kvällen går vidare i rask takt och efter en promenad och  fredagsbesök i matbutiken så lockar tv-soffan och först ut är Så ska det låta. En av mina personliga favoriter, Claes Malmberg, tar över programmet och får idol- och fame factory- vinnare att framstå som tokigt bleka. Jag har aldrig skrattat så mycket till Så ska det låta i hela mitt liv. I tv-soffan förhöjs stämningen genom maten och vinet. Dagen till ära regerar glutenfria piroger efter min goda moders recept och en Amarone. Här följer receptet och tankar kring vinet......

Capitel de'Roari Amarone

Något insnöad på viner från Italien kan tyckas, ni får hojta till om ni vill ha tips om viner från andra vinländer. Just nu har jag liksom fastnat i Italien. Denna Amarone från Luigi Righetti och distriktet Amarone della Valpolicella kostar 175 kronor på Systembolaget. Det visar sig att den passar ypperligt till de matiga och glutenfria pirogerna som äts till vinet. När det gäller Amarone brukar samma regel gälla som för viner från Bordeaux nämligen att det är svårt att få tag på bra viner i det lite lägre prissegmentet. Capitel de'Roari Amarone tillhör det segmentet men gör inte bort sig på något vis. Jag är nöjd med den smakrikhet som vinet stoltserar med. Vinet är kryddigt och bjuder på körsbär såväl som romrussin och lakritstoner. En god budet-Amarone kort och gott. Nu till receptet på Pirogerna......

Glutenfria piroger

glutenfria piroger

Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm alltsammans till fingervärme.
Detta utgör degspad.
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen upplöses.
Häll på resten av degspadet. Blanda sedan i salt, uppvispat ägg och mjöl.
Arbeta degen smidigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Kavla ut degen och tryck runda bottnar med pirogformens baksida. L
ägg i fyllningen, placera pirogerna på en stor smord plåt och låt jäsa i ca 15 minuter.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Lägg lite riven ost på pirogerna.
Grädda pirogerna i mitten av ugnen i 175 graders ugnsvärme under ca 20 minuter.

½ matskedar margarin
½ dl mjölk 2 teskedar jäst
1 kryddmått salt
1 ägg
5-6 dl glutenfritt mjöl

Fyllning Köttfärsås innehållandes köttfärs, crème fraiche, champinjoner, lök, glutenfritt mjöl, glutenfri soja och andra tänkbara ingredienser som behagar dina smaklökar.

Fler glutenfria recept hittar du här
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: