Vin(gligt)

2007-03-30
00:02:17

Vinlexikon bokstaven a
I den här kategorin ser ett vinlexikon dagens ljus. Vi ämnar att redogöra för vanliga vintermer.

image1


Aggressivt
Hårt vin som smakar för mycket garvsyra, tannin. Har inte mognat på rätt sätt och är därför strävt och bittert på grund av höga alkohol- och syrahalter.


Alkohol
Förstärker vinets doft och smak och är viktig del av vinets struktur som bidrar till dess livslängd. Alkoholhaltiga viner ger en eldig smakupplevelse i munnen.


Antocyaner
Ett färgämne som sitter i druvornas skal. Reagerar med vinets garvsyra, tanniner, och bidrar till vinets mognad.


Arom
Unga viners doft. Dofter som kommer från själva druvan. Är stark hos unga viner, men avtar när vinet mognar.


Aromatisk
Ofta viner som har en del av sin naturliga druvsockerhalt kvar. Viner med påtaglig, angenäm doft av den druva eller de druvor som vinet är framställt av. Används ofta om viner gjorda på muscatdruvan, men också om bland annat sauvignon blanc , riesling och Gewürztraminer från Alsace. Mycket aromatiska viner beskrivs även som kryddiga.


Attack
Det första intrycket av vinets smak i munnen. Ofta unga viner med kraftig syra som kan utvecklas i framtiden.

Vin(gligt)
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: